2010-09-27 Zlato je na maximu za 30let a stále stoupá<

Londýn – Cena zlata posunula historické maximum na 1300 dolarů za unci i na promptním trhu, protože se investoři do budoucna obávají vyšší inflace a slabšího růstu světové ekonomiky. Cena stříbra dosáhla 30letého maxima díky tomu, že kov představuje na trhu levnější variantu zlata. Od začátku roku tak stříbro podražilo téměř o 30 procent.

 

Spotová cena zlata v Londýně zpevnila na 1297,70 dolaru za unci, poté co dosáhla historického maxima 1300 USD. V pátek, kdy zlato dosáhlo psychologicky významné hranice na termínovém trhu, uzavíral spotový kontrakt v New Yorku den na 1295,60 dolaru za troyskou unci. Páteční termínový rekord byl nakonec 1301,60 USD.

Manažeři fondů a experti z odvětví říkají, že vzestup cen zlata může v dlouhodobém výhledu pokračovat, protože investice do něj slouží jako pojistka proti vyšší inflaci. Očekává se, že se centrální banky ve světě opět uchýlí ke kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, kterým podporují hospodářství svých států.

"Všechny země světa vysílají signály, že by mohly začít tisknout peníze," uvedl šéf investičních strategií společnosti Diapason Commodities Management Sean Corrigan. "V dlouhodobém výhledu má zlato také podporu," dodal. Vzestup zlata se zrychlil minulý týden, když centrální banka Fed naznačila, že je připravena napumpovat miliardy dolarů do ekonomiky nákupem vládních dluhopisů.

Cena stříbra vzrostla na 21,60 dolaru za unci, kde nebyla tři dekády. Analytici Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že cena ve střednědobém výhledu vzroste k 25 dolarům, napsala agentura Reuters.

 

Zdroj, autor: ČTK 27.9.2010  www.ctk.cz

--
Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním Cookies.Zjistit víceOK, rozumím