2009-12-01 Cena zlata historicky roste<

2009-12-01 Cena zlata historicky roste
New York – Cena zlata se v odpoledních hodinách vyšplhala až na hranici 1200 dolarů za trojskou unci. Zlato tak dosáhlo na další historický rekord. Stalo se tak především díky nadále oslabujícímu dolaru. Americký dolar dnes vůči euru oslabil až na 1,51, a pomohl tak růstu zlata o 1,8 procenta. Investoři, kteří ho před rokem nakoupili, se teď radují. Zlato si totiž za poslední měsíc připsalo k dobru celých 13 procent, od začátku roku dokonce 33 procent. Vliv na růst ceny zlata ale mají i spekulace v souvislosti s poptávkou po zlatu ze strany centrálních bank. V růstu pokračují i ceny dalších drahých kovů, především stříbra a palladia.
 
Podle analytika Petra Čermáka jsou příčiny růstu stále stejné. "Jednak je to oslabující dolar, potom jsou to obavy investorů z inflace, vysoká investiční poptávka a v poslední době i zvýšený zájem ze strany centrálních bank," uvedl Čermák hlavní příčiny růstu.
 

Další vývoj zlata by ale mohly ohrozit právě centrální banky. "Pokud by centrální banky, obzvláště potom FED, začaly zvyšovat úrokové sazby, tak by to byl odklon od této politiky. Naopak by se začaly stahovat peníze, které se v těch posledních měsících dostaly do oběhu, a to by mohlo být negativní právě pro zlato," říká Čermák.

V dlouhodobém horizontu se investice do zlata vyplatí

Analytici proto varují, že zlato v nejbližší době čeká mírná korekce v řádu procent. "Z krátkodobého pohledu bych zlato příliš nedoporučoval nakupovat na současných hodnotách, protože ten růst byl v posledním měsíci opravdu hodně prudký," míní Čermák. Z dlouhodobého hlediska se ovšem investice do zlata stále vyplatí. Kdo nechce na peníze čekat déle jak rok, může nakoupit další komodity, mezi něž patří především olejniny – sója nebo sójový šrot.

 
www.zlatnictvi.net 2009 12 01 Cena zlata historicky roste
 Zdroj: http://www.ct24.cz/ekonomika/74170-cena-zlata-historicky-roste/
--
Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním Cookies.Zjistit víceOK, rozumím